poniedziałek, 20 października 2014

Surówka z porem i majonezem

Dziś przepis na prostą surówkę do obiadu. Przyznam się, że ja osobiście mogę ją również jeść jako oddzielne danie lub dodatek do kanapek



Składniki:
pół czerwonej papryki
por
pól cebuli
pół ogórka świeżego
dwa liście sałaty
1-2 łyżki majonezu Develey
2 łyżki szczypiorku
1 łyżka czosnku niedźwiedziego w liściach
sól
pieprz


Wszystkie warzywa dokładnie myję. Pora przecinam wzdłuż i kroję w cienkie półtalarki. Ogórka obieram i kroje w cieniutkie paseczki - paprykę tak samo. Sałatę op opłukaniu również kroje w cienkie paseczki. chodzi o to by warzywka były tej samej grubości i ładnie połączyły się w sałatkę. Cebulę kroję w cienkie piórka. Wszystko wrzucam do miski, doprawiam solą i pieprzem, dodaję majonez wg uznania. Ja około dwóch łyżek. Mieszam, a wierzch posypuję czosnkiem w liściach i szczypiorem tuz przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz