wtorek, 7 października 2014

Mięsko w sosie musztardowo - miodowym

Nie wiem jak Wy, ale ja kocham jesień. Na prawdę. Lubię ten zapach, te kolory, kasztany, "szuru szuru" w liściach podczas spaceru.
Rozpoczął się również nowy semestr - przedostatni w mojej studenckiej karierze.
Zostało napisanie pracy podyplomowej i magisterskiej. Szczerze mówiąc boję się jak cholera, już nie wspomnę, że zupełnie nie chce mi się zabrać do roboty.
Dodatkowo moje studia zostały w Bydgoszczy, a ja sama mieszkam obecnie we Wrocławiu.
Tak więc jestem teraz takim małym podróżniczkiem...i grzecznie co dwa tygodnie wsiadam w polskiego busa i zasuwam 6h do szkoły do Bydgoszczy - ale również i do rodzinnego domu :) więc są i plusy. Dzięki temu mam też czas na czytanie ukochanych książek i nadrabiam zaległości jak szalona.
A pochłaniam ich w podróży bardzo dużo.

Dziś przepis na jeden z moich ulubionych sosów - miodowo musztardowy.
Jest bardzo pyszny i łatwy do robienia.
Jakiś czas temu otrzymałam do testowania produkty Develey - i jestem bardzo zadowolona z tych produktów.
Jedynie jeden, plastikowy pojemniczek z musztardą nie przeżył wysyłki, wobec tego do razu trafił "do gara" =)



Mięso w sosie musztardowo-miodowym - SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka
4 duże łyżki musztardy Develey
3 łyżki płynnego miodu - ja użyłam wielokwiatowy
3 łyżki śmietany 18%
ok 250g pieczarek
sól
pieprz
olej



PRZYGOTOWANIE:
Mięso z kurczaka kroję w kosteczkę i wrzucam na rozgrzany olej, solę, pieprzę - podsmażam. Pieczarki oczyszczam, kroję i dorzucam do mięsa. W tym czasie robię sos: w osobnej miseczce mieszam musztardę, miód (ja użyłam wielokwiatowy) oraz śmietanę. Całość wylewam do mięsa i mieszam. Chwilę podsmażam aż sos odrobinę zgęstnieje, podgrzeje się i połączy składniki. Ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku. Całość podaję na ryżu. Smacznego :)

  

1 komentarz:

  1. muszę wypróbować przepis, znudziły mi się moje metody przyrządzania piersi z kurczaka

    OdpowiedzUsuń