niedziela, 14 września 2014

Proste i zawsze udane leczo

 Mój luby ostatnio zażyczył sobie leczo. Chciał i dostał.
Nie stawiałam sprzeciwu, bo nie przeczę - leczo na obiad było mi bardzo na rękę.
Po pierwsze jednogarnkowe, po drugie łatwe, po trzecie tanie...i po czwarte dowolność składników.
Cukinię można zamienić na kabaczka, jeśli np Wasz ogródek wyhodował własnie to warzywko :)

Paprykę zieloną zamienić na czerwoną...albo i lepiej, dodać i taką i taką. A puszkę pomidorów (wersja dla leniuszków) można zamienić na prawdziwe pomidory. Doprawcie tak jak lubicie. Dodajcie świeżą bagietkę. Będzie pysznie!


Składniki:
dwie średnie cukinie
5-6 kiełbasek śląskich
kawałek boczku - ok 200g
2 zielone papryki
cebula
2 puszki pomidorów krojonych
olej
sól
pieprz - Tytka Smaku
papryka czerwona słodka - Tytka Smaku



PRZYGOTOWANIE:
Kiełbaskę kroję w pół talarki, boczek w kostkę i podsmażam całość na wysokiej patelni lub w woku na odrobince oleju. Cebulę i  wszystkie pozostałe warzywa myję i kroję w kostkę. Całość dorzucam do jednego garnka - ciągle mieszam. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i papryką czerwoną. Właściwie pod koniec gotowania dodaję pomidorki z puszki. Mieszam, podgotowuję, doprawiam ostatecznie do smaku. 



1 komentarz:

  1. jesienią często jem leczo, to idealne danie na tą porę roku

    OdpowiedzUsuń