czwartek, 11 września 2014

Mięsko w sosie na kaszy Pesso

Dziś na obiad mięsko z kurczaka w sosie śmietanowym, z pieczarkami i kukurydzą.
Niby nic "wielkiego" ani nowego, ale całość dopełnia kasza Pesso, w której ja i mój chłopak zakochaliśmy się.

Kaszy Pesso wcześniej nie znałam i żałuję! I gdyby nie firma Wodzisław, która wysłała mi kilka pudełek do przetestowania to nigdy bym pewnie po nią nie sięgnęła.
Jest na prawdę pyszna! Do wyboru mamy kilka rodzajów: pszenno-gryczaną, pszenno kukurydzianą, gryczaną. 
Polubiliśmy każdy smak. Są delikatne, smaczne i mega szybkie do przygotowania. Można je jeść na słono i słodko, na zimno i na ciepło. Nawet mój chłopak, który nie lubi jeść kaszy, te pałaszował i był zachwycony.
Przypuszczam, że jest to dobry pomysł dla jakiegoś malucha - niejadka, aby przekonać go zjedzenia kaszy:)
Chyba już dawno nie zachwalałam tak bardzo produktu, który dostałam do przetestowania :)
Więcej informacji o kaszy (skład, itd) KLIK


 
Składniki:
2 piersi z kurczaka
puszka kukurydzy
200ml śmietany 18%
200ml wody
6 dużych pieczarek
sól
pieprz - Tytka Smaku
olej
czosnek niedźwiedzi w liściach - Tytka Smaku
opakowanie kaszy pesso pszenno kukurydzianej - Wodzisław


Wykonanie:
Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam pokrojone mięsko z kurczaka. Dorzucam pokrojone pieczarki. Całość razem podsmażam, lekko solę i pieprze. Następnie dorzucam kukurydzę (sok z kukurydzy odlewam do zlewu). Mieszam. W osobnym kubku mieszam śmietanę z gorącą wodą i z czosnkiem w liściach (ok dwie łyżeczki) Wylewam całość do mięsa na patelnie, całość mieszam, doprawiam ostatecznie do smaku.Kasze gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięsko z sosem podaję na kaszy.


5 komentarzy:

  1. To nie jest kasza, a jedynie produkt zbożowy...z resztą same określenia "przenno-..." sugeruje, że nie są to jedynie oczyszczone ziarna zbóż. Natomiast jako produkt "na szybko" pewnie sprawdzi się znakomicie niczym inne szybkie produkty, które wystarczy tylko zalać.

    Pozdrawiam
    Mia

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię kasze ale takiej jeszcze nie jadłam, muszę jej poszukać

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawie się zapowiada, tym bardziej, że ja również nie znałam tych kasz

    OdpowiedzUsuń