czwartek, 5 czerwca 2014

Mięso. Kruche paszteciki z pysznym wnętrzem

Kruche paszteciki z ciasta francuskiego, napchane po brzegi pysznym farszem mięsno - pomidorowym.
Do tego moje ukochane kiełki z rzodkiewki i suszona cebulka.
Chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku.
Pychaaa<3



Składniki:
płat świeżego ciasta francuskiego
2 piersi z kurczaka
kawałek boczku - ok 100g
koncentrat pomidorowy Pudliszki - 2 łyżki
śmietana gęsta 18% - 2 łyżki
ser pleśniowy lazur - ok 150g
cebulka czerwona
kiełki rzodkiewki
ser żółty
sól
pieprz
papryka czerwona słodka
żółtko
olej

Wykonanie:
Pierś z kurczaka i boczek kroję w kostkę i wrzucam na patelnie. Podsmażam do ścięcia mięsa i dorzucam posiekaną cebulkę. Doprawiam solą pieprzem i papryką czerwoną. Dokładam 2 łyżki śmietany, mieszam. Koncentrat mieszam z odrobiną ciepłej wody i dolewam do mięska. Całość mieszam i podsmażam aż potrawa zgęstnieje. Na sam koniec wsypuję pokruszony ser Lazur i podsmażam dosłownie chwilę, aż się rozpuści.
Ciasto francuski tnę na 8 kawałków. Na każdy kwadrat kładę spora ilość farszu i małą garść kiełków.
Każdy pierożek zaciskam i dociskam brzegu widelcem. Wierzch smaruję rozbełtanym żółtkiem i kładę trochę żółtego sera. Piekę w rozgrzanym piekarniku w 180C przez około 25 minut.





Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

2 komentarze: