piątek, 14 marca 2014

Polędwiczka w sosie miodowo - musztardowym

Czy u Was też jest już wiosna? 
U mnie jest już i za oknem i w głowie! 
Zbliża się Wielkanoc - moje ulubione święto. Nie wiem jak u Was, ale u mnie w Bydgoszczy, w sklepach, już wdzięczą się baranki cukrowe itd :D
Humor mi dopisuje ....i apetyt też! :)
Pomyślnie zdana sesja już za mną. I pomyśleć, że został mi już tylko rok studiów do końca.

A dziś mam dla Was mięsko!
Bardzo pysznie przyrządzona polędwica wieprzowa.
Sos jest banalnie prosty ale przepyszny.
Delikatny, miodowo-musztardowy smak - PYCHA!
Na prawdę polecam.


Składniki:
polędwiczka wieprzowa
miód - ok 5 łyżek
musztarda - ok 5 łyżek
śmietana 3 łyżki
olej
makaron - ja użyłam jajeczny, wstążki
pomidorki koktajlowe
sól
pieprz
oregano 
bazylia
mrożony szpinak ok. 200g



Wykonanie:
Polędwicę kroję w plastry - ok 1,5cm. Wkładam ją do miski i mieszam z 2 łyżkami musztardy i 2 łyżkami miodu. Wstawiam do lodówki na godzinę. Całość solę i pieprzę. W dużym woku podsmażam szpinak na oleju. Dodaję makaron. Mój był świeży i nie trzeba było go wcześniej gotować. Całość doprawiam solidnie oregano, bazylią, solą. Na sam koniec, tuż przed podaniem dodaję pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół.
Czas na nasze mięsko.
Wyjmuję z lodówki i wrzucam na patelnie, na rozgrzany olej. Całość podsmażam, W osobnej misce mieszam  3 łyżki miodu, 3 łyżki musztardy i 3 łyżki śmietany. Taki sos wlewam na patelnie do mięska gdy jest już porządni podsmażone. Mieszam i smażę ostatnie kilka minut aby sos odrobinę się podgrzał i zgęstniał. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Bardzo lubię wstążki ze szpinakiem, a do tego jeszcze polędwiczki....miodzio :)

    OdpowiedzUsuń