czwartek, 6 lutego 2014

Zakręcone naleśnikowe ślimaczki na patyku!

Przepis na naleśniki - tym razem wytrawne. W środku znajdziecie pyszny, przyjemny farsz. Całość smakuje pysznie z dodatkiem sosu czosnkowego na jogurcie naturalnym.
Zapraszam!


Smakowita Pajda zaskoczyła mnie pokazując, ile smakowitości można z nią wyczarować!

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

Składniki:
Naleśniki:
2 jajka
2 łyżki mąki kukurydziane
2 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
trochę mleka i wody - tyle aby ciasto było rzadkie i lało się
prażona cebulka
olej

Farsz:
Smalczyk roślinny Smakowita Pajda
kostka twarogu
cebula
pół dużej papryki
kawałek boczku - ok 60g
sól
pieprz

Sos czosnkowy:
kubeczek jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
3 łyżki szczypiorku


Naleśniki - wszystkie składniki mieszam ze sobą za pomocą miksera. Na sam koniec wsypuję 3-4 duże łyżki prażonej cebulki i czekam kilka chwil aż zmięknie. Smażę na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

Farsz: Na patelni rozpuszczam ok 2 łyżki Smakowitej Pajdy. Boczek, cebulę i paprykę kroję w niewielką kosteczkę. Zaczynając od boczku zaczynam smażyć. Następnie po kilku minutach dodaję cebulę i paprykę. Gdy składniki się podsmażą przestaję smażyć i zdejmuję patelnię z ognia. Dodaję twaróg. Całość mieszam, lekko solę i pieprzę do smaku.

Na usmażone naleśniki nakładam sporą porcję farszu. Zawijam mocno i lekko dociskam. Kroję na 4-5 części i nadziewam na długi drewniany patyczek do szaszłyków. Z podanych składników wyszły mi 3 nadziane naleśniki.
Całość podaję z sosem czosnkowym i szczypiorkiem.

6 komentarzy:

  1. ten naleśnik to arcydzieło, uwielbiam na słodko i słono, pysznie wygląda podany na patyku jak szaszłyk.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł:) bardzo smacznie wyglądają:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie pomyślane, dziękuję za propozycję do konkursu :)

    OdpowiedzUsuń