środa, 5 lutego 2014

Koszyczki z pysznym wnętrzem!

Dziś mam dla Was przepis na kruche, zapiekane koszyczki z pysznym wnętrzem!
W środku bowiem znajdziemy pyszne mięsko, soczyste gruszki i aromatyczny ser pleśniowy.
Łatwo i pysznie!

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoją wielozadaniowością!
Jeden produkt, a potrafi tak wiele :)
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.


Składniki:
Opakowanie świeżego ciasta francuskiego
Ser pleśniowy Lazur ok 100g
2 piersi z kurczaka
Smalczyk Roślinny Smakowita Pajda - ziołowa
2 gruszki
sól
pieprz
papryka czerwona

Sos:
mały kubeczek jogurtu naturalnego
3 małe ząbki czosnku
sól
pieprz
szczypiorek - ok 3 duże łyżki


Wykonanie
Na rozgrzanej patelni rozpuszczam około 2 duże łyżki Smakowitej Pajdy - ja wybrałam ziołową.
Piersi z kurczaka kroję w drobną kosteczkę i wrzucam na patelnie. Zaczynam podsmażać, dodaję sól, pieprz oraz paprykę czerwoną słodką wg upodobań. Gruszkę obieram, oczyszczam z gniazd i pestek i kroję nieduże plasterki. Ser pleśniowy również kroję w kosteczkę.


Sześć dużych kokilek smaruję od środka delikatnie Smakowitą Pajdą - aby ciasto nam nie przywarło.

Ciasto francuskie rozwijam i kroję na 6 równych części. Każdy kwadrat wkładam delikatnie do kokilek. Dno nakłuwam kilka razy widelcem.
Do każdej wkładam po 4 kawałki gruszki i usmażone mięsko - tyle ile się zmieści. Mi się udało zmieścić całość. Na wierzch rozkładam resztę gruszki oraz ser pleśniowy - dość sporo.
Całość zapiekam około 15-25 minut w 180C.


Podaję na ciepło. Dla łasuchów polecam dodatkowo sos - na jogurcie z czosnkiem, szczypiorkiem i przyprawami.


3 komentarze:

  1. Bardzo fajne koszyczki :) Fajne wnętrze :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. fenomenalne! nie spotkałam się jeszcze z czymś takim. dość że wyglądają tak świetnie to zapewne super smakują:)

    OdpowiedzUsuń