sobota, 4 stycznia 2014

Dynia w słodkim syropie jako przekąska

Delikatna i słodka dynia - jako przekąska. Idealna na imprezy.
Polecam bo na prawdę smakuje wybornie. Coś nowego dla podniebienia :)




Składniki:
2 szklanki cukru
1 szklanka wody
2 goździki
cynamon
kardamon
ok 0,5 kg obranej dyni

Wodę i cukier wlewam do garnuszka i zaczynam gotować. Następnie dodaję goździki, płaską łyżeczkę kardamonu i cynamonu. Można wrzucić również dodatkowo całą laskę cynamonu do wywaru. Dynie myję, obieram, oczyszczam i kroję w spore kostki. Wrzucam do gorącego wywaru i podgotowuję 10-15 minut na małym ogniu. Dynia nie może nam się rozgotować bo się rozciapcia, a zależy nam najbardziej aby wsiąknęła słodką zalewę oraz przyprawy. Podaję w papilotkach, lub na talerzu.

2 komentarze:

  1. Nigdy się z czymś takim nie spotkałam! Dobre na sezon dyniowy w październiku, listopadzie:) Masz bajkowy nagłowek! Podoba mi się tak animacja!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wygląda twoja dynia, z goździkami musi obłędnie smakować :-)

    OdpowiedzUsuń