czwartek, 30 stycznia 2014

Chrusty

Domowe, chrupiące chruściki - faworki
Znikają na prawdę w bardzo szybkim tempie!


Składniki:
6 żółtek
2 szklanki mąki
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 kieliszek wódki
2 łyżki masła
1 szczypta soli
+ cukier puder do posypania
+ margaryna planta do smażenia


Wykonanie:
Plantę rozpuszczam i rozgrzewam w dużym ale płytkim garnku. W misce rozrabiam ciasto - mieszam mąkę, żółtka, śmietanę, masło, odrobinę soli i wódkę. Ręką wyrabiam gładkie ciasto. Na blat wysypuje odrobinę maki i rozwałkowuję ciasto na cienki placek. Kroję w prostokąty (najlepiej nożem do pizzy). Gdy ciasto nadal zbytnio się klei dodajemy mąki. Każdy prostokąt nacinam na środku. Przewlekam jeden koniec chrusta przez nacięcie na środku. Tak przygotowane chrusty wrzucam na rozgrzany tłuszcz i smażę aż ładnie się zarumienią i wypłyną na wierzch- dosłownie kilka minut - 2-4minuty. Do garnka wrzucam po kilka sztuk bo podczas smażenia nieco rosną. Po usmażeniu układam na papierowych ręcznikach aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przekładam na talerz i obsypuję cukrem pudrem. Smacznego


5 komentarzy:

  1. Mmm :) Niedługo tłusty czwartek, ale i ja będę robił chrusty już teraz ... jutro :) Piękne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam je, robiłam kilka dni temu ale miałam za mało żółtek w stosunku do mąki i wyszły twarde

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam ;) musze wykonać w wolnej chwili. Zapraszam do siebie u mnie tez kulinarny post :)

    OdpowiedzUsuń