sobota, 19 października 2013

Zupa mocno warzywna - jarzynowa

Taka zupa to jest to, czego brakuje mi w chłodne jesienne dni. Rozgrzewająca, sycąca, zdrowa i pyszna!
Zupa jarzynowa - istna gęstwina! <4



Składniki:
1 kalafior
ok 7 średnich ziemniaków
pół selera
ok szklanka posiekanego koperku i pietruszki zielonej
3 spore garście brukselki
4 marchewki
3 łyżki śmietany
1-2 łyżki octu
płaska łyżeczka cukru
sól
pieprz
liść laurowy
kawałek mięsa - ja spore, tłuste żeberko


Wykonanie:
Do dużego garnka wlewam wodę, wkładam listek laurowy, trochę soli i pieprzu i mięso. Zaczynam gotować. W tym czasie dokładnie myję i obieram wszystkie warzywa. Marchew , ziemniaki i selera kroję w kostkę i dorzucam do garnka. Podgotowuję. Gdy mięso jest już mocno miękkie wyciągam je. Do zupy, pod koniec gotowania dorzucam podzielonego na różyczki kalafiora i brukselkę. Całość doprawiam do smaku solą, pieprzem, octem i cukrem. Na sam koniec zaciągam zupkę śmietaną. Na talerz przed podaniem dokładam kolejną porcję witamin w postaci zielonej pietruszki :)



8 komentarzy:

  1. Ile pysznych warzyw w tej zupce! Musi świetnie smakować :))

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna zupka na jessienne popołudnia :)
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  3. nie przepadam zbytnio za zupami ale ta wygląda bardzo apetycznie :)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam kalafiorową, a w tym roku chyba jadłam ją tylko raz ;)
    Pora to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń