piątek, 25 października 2013

Makaron z łososiem i szpinakiem - klasyk

Ponieważ obchodzimy dziś (25,10) dzień makaronu - przychodzę do Was z obiadem iście piątkowym i makaronowym - łosoś wędzony z dużą ilością szpinaku i ziół, podany na pysznym makaronie tagliatelle <3 Typowa klasyka w kuchni.
enjoy!



Składniki:

ok 300g łososia wędzonego
opakowanie szpinaku mrożonego (ok 350g)
sól
bazylia firma 
Skworcu
oregano firma Skworcu
pieprz
150 śmietany 18%
makaron tagliatelle (w zależności od ilości osób)
oliwa z oliwek
kawałek sera pleśniowego gorgonzola do posypania


Na patelnie wylewam odrobinę oliwy i wrzucam szpinak. Podsmażam, mieszam i doprawiam solą, pieprzem, bazylią i oregano - obficieeee. Dodaję śmietanę i mieszam podsmażając. 
Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łososia wędzonego delikatnie kroję w paseczki i dorzucam do praktycznie gotowego już szpinaku. Chwilę razem podsmażam tylko aby ryba się podgrzała. Całość doprawiam jeśli to konieczne. Mieszam delikatnie aby nie rozciapciać ryby :) Na talerzyk wykładam makaron. Na to kładę szpinak z łososiem i na wierzch posypuję pokruszony ser pleśniowy.




4 komentarze:

  1. mniam mniam, łosoś jest dobry pod każdą postacią :) też jadam go często, bo to bardzo zdrowa rybka, nie dość że pyszna, to jeszcze zawiera dużo kwasów omega 3. Najbardziej lubię łososia gourmet, jest bardziej delikatny w smaku.

    OdpowiedzUsuń