poniedziałek, 2 września 2013

Przekąska na patyczku - szaszłyki z mięsa mielonego

W związku z tym, iż przeszłam etap I konkursu u DoradcySmaku postanowiłam wziąć udział w II etapie. Otrzymałam kilka torebek dipów oraz sosów do sałatek więc postanowiłam, że zrobię z nich użytek.


Małe przekąski z mięsa mielonego. Mocnoo przyprawione, podane z dipem o smaku barbecue.
Kąski są przygotowywane na patyczkach, aby łatwo i wygodnie się je konsumowało :) 




Składniki:
ok 500g mięsa mielonego
jajko
3 łyżki bułki tartej
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
Przyprawy:
chili
sól
pieprz
papryka czerwona
zioła prowansalskie
niteczki chili Sos PartyDip Barbecue Prymat




Do mięsa mielonego wbijam jajko i dodaję bułkę tartą. Ręką mieszam do połączenia składników. Następnie wyciskam czosnek (2 ząbki) oraz dodaję przyprawy: sól, pieprz, chili, zioła i paprykę czerwoną. Ilość przypraw zależy upodobań. Ja zrobiłam moje szaszłyki dość pikantne i nie żałowałam przypraw. Lubię jak mięso jest dobrze przyprawione. Oliwę rozgrzewam na patelni. Na długi patyczek nadziewam małą porcję mięsa - wielkość około 3cm. Kładę na patelnie i smażę ze wszystkich stron, aż całość się zetnie i ładnie zarumieni. Szaszłyki są pyszne również przygotowane na grillu. Podaję z sosem PartyDip o smaku Barbecue.
Całość podana na delikatnych niteczkach chili.


2 komentarze: