poniedziałek, 9 września 2013

Polędwiczki w sosie z winem

 Delikatne mięsko, bardzo aromatyczne i pyszne w smaku. 
Zestawiłam to danie z winem Celebro (FB - KLIK) - półwytrawnym czerwonym, idealnym do wieprzowiny. Było pysznie!



Składniki:
ok 500g polędwiczki wieprzowej
oliwa z oliwek
sól
pieprz
zioła prowansalskie
szklanka wina czerwonego półwytrawnego Celebro
3 ząbki czosnku
cebula
łyżka mąki
łyżka masła
ewentualnie śmietana



Wykonanie:
Mięso kroimy na plasterki o grubości około 1cm. Wlewam 2 łyżki oliwy, solę, pieprzę i dosypuję zioła. Mieszam ręką, zawijam folią i wkładam do lodówki na kilka godzin. Na patelnie wlewam odrobinę oliwy. Czosnek obieram, kroję w drobne plasterki i wrzucam na rozgrzaną oliwę - chwilę podsmaża. Dodaję mięso. Obsmażam z obu stron. Dolewam wino i duszę chwilę pod przykryciem. Na osobnej patelni rozpuszczam masło, dodaje posiekaną cebulkę i kilka łyżek z sosem od mięsa. Zasypuję mąką, mieszam, zasmażam i dodaję do sosu z mięsem. Całość mieszam i podduszam. Gdy sos jest za rzadki dodajemy odrobinę śmietany. Gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz