wtorek, 17 września 2013

Pierożki z ciasta francuskiego z mięsem i brokułem

Kruche pierożki z ciasta francuskiego z mięsem i brokułem, posypane żółtym serem i bazylią.


Składniki:
2 piersi z kurczaka
pół brokuła
kostka twarogu
cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
papryka czerwona
opakowanie ciasta francuskiego
żółtk+ łyżka mleka
około 150g sera żółtego
bazylia suszona
olej


PRZYGOTOWANIE:
Ser żółty ścieram na tarce. Czosnek obieram, kroję w drobną kosteczkę i wrzucam na rozgrzany tłuszcz. Piersi z kurczaka oczyszczam, kroję w drobną kosteczkę i wrzucam na patelnię. Cebulę obieram siekam i dorzucam do mięsa. Całość podsmażam mieszając, aż mięso się zetnie. Następnie dodaję twaróg, całość doprawiam dość mocno do smaku solą, pieprzem i papryką czerwoną słodką. Brokuła gotuję na pół miękko. Ciasto francuskie rozwijam na stole i kroję na 4 (lub 6) części. Na każdy kawałek kładę sporą łyżkę farszu i dwie różyczki brokuła. Dodaję dużą szczyptę sera żółtego i zawijam pierożka zginając ciasto w pół. Całość na wierzchu smaruję roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka. Posypuję kolejną dużą szczyptą sera żółtego o suszoną bazylią. Piekę na papierze do pieczenia przez około 20-25 minut w temp 180C.


6 komentarzy: