sobota, 7 września 2013

Pieczony pstrąg

Bardzo prosty pomysł na obiad.
Minimalny wkład własny, minimalna ilość składników...i expresowe wykonanie.
Takie danie lubię najbardziej :)
Postanowiłam oszczędzić organizmowi nadmiar oleju i mojego pstrąga upiekłam.
Ale za to do środka włożyłam odrobinę masełka z koperkiem...
Głowy niestety musiałam odciąć (a raczej mój brat) bo niestety ale nie mogę znieść ich widoku :)



Składniki:
4 pstrągi
4 łyżki masła
koperek suszony
sól
pieprz
oliwa z oliwek
folia


Wykonanie:
Rybki oczyszczam, opłukuję i odcinam głowy (można zostawić) Ryby w środku oraz na zewnątrz obsypuję solą oraz pieprzem. Do środka każdej ryby wkładam ok 1 łyżkę masła i posypuję sporą szczyptą koperku. Folię rozwijam, spryskuje oliwą z oliwek lub roztopionym masłem. Zawijam każdą rybę osobno folią, ale pozostawiając odrobinę miejsca w środku (nie dociskam). 
Piekę w 180C przez około 30 minut.



A na koniec przedstawiam Wam moją oliwę. Nabyta w Almie. Fajna opcja, bo jest w spryskiwaczu i na prawdę fajnie się spisuje. Można dowolnie dozować ilość oliwy i np bez problemu delikatnie spryskać sałatkę, lub tak jak w tym przypadku spryskałam folię.


4 komentarze:

  1. A ta suróweczka z jakich składników?Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. A surówka z jakich składników bo apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. A mnie się podoba ten "czajnik " ; D dawaj mi go tu!:)

    OdpowiedzUsuń