piątek, 23 sierpnia 2013

Mięso w sosie winogronowym z serem Lazur

Dziś danie które łączy w sobie wiele smaków.
Mięso z kurczaka z serem Lazur w sosie winogronowym.
Lekko pikantne danie o delikatnym słodkim smaku i z pysznym, aromatycznym serem.


Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 cukinie
ok 100g sera pleśniowego Lazur
ok 1 szklanka winogron
2 łyżki śmietany
1 cebula
sól
pieprz pomarańczowy 
Skworcu
olej
chili
dowolny makaron - u mnie łazanki
bazylia
oliwa z oliwek






Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany olej do woka. Zaczynam podsmażać. Cebulkę obieram, kroję i dorzucam do mięsa. Cukinię dokładnie myję, odkrajam końcówki i kroję. Dorzucam do woka. Solę, dodaję sporo pieprzu pomarańczowego i trochę chili. Winogrona myję, usuwam pestki i kroję w mniejsze części - dodaję do reszty. Ser Lazur lekko rozłamuję i dodaję do woka. Mieszam i podsmażam wszystko razem. Pod koniec smażenia dodaję również 2 łyżki gęstej śmietany rozdrobnionej z odrobiną gorącej wody i dodaję do reszty aby uzyskać odrobinę sosu. Mieszam, podgrzewam i gotowe. Makaron łazanki gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzam, dodaję 2 łyżki oliwy z oliwek i suszoną bazylię - mieszam. 
Dodaję mięso z sosem i gotowe.



2 komentarze:

  1. Makaron, cukinia i ser z niebieską pleśnią...to składniki, które połączone razem zawsze mnie zachwycają.

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi smakowicie, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń