wtorek, 2 lipca 2013

Zupa z trzech warzyw - smak dzieciństwa

Zupa z trzech warzyw, którą pamiętam z dzieciństwa.
Z odrobiną octu i cukru....i troszkę więcej cukru...i jeszcze odrobinka :)
Wszystko zaciągnięte delikatną śmietanką <3



Składniki:
mięso - noga z kurczaka
2 duże garści fasolki szparagowej
5 marchwi
5 średnich ziemniaków
sól
pieprz
łyżeczka cukru
łyżka octu
1 liść laurowy
łyżka posiekanej świeżej melisy
3 łyżki śmietany 18%


Wykonanie:
Gotujemy bulion - mięso z kurczaka zalewam wodą - ok 1,5-2 litry. Dodaję listek laurowy. gotuję aż mięso zrobi się miękkie. W tym czasie myję wszystkie warzywa. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, dorzucam do wywaru. Marchew obieram, kroję w kostkę i również wrzucam do zupy. Fasolkę oczyszczam, odcinam końcówki, kroję w odcinki o długości ok 2cm i dorzucam do reszty. Całość doprawiam do smaku solą, posiekaną melisą która doda kwaskowatości i pieprzem, Gotuję do miękkości warzyw. Mięso wyjmuję. Zupkę doprawiam również cukrem i octem. Całość zaciągam śmietaną.


5 komentarzy:

  1. Za mną chodzi taka zupka, ale zawsze robie coś innego ; p

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być przepyszna! Wygląda super :) Smaki dzieciństwa... ach, sentyment pozostaje do końca życia, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  3. nie znam jej, ale ja lubię zupy, więc zapewne i tą pokocham:D

    OdpowiedzUsuń