poniedziałek, 1 lipca 2013

Rolada z gruszkami

O dawna chodziła za mną chęć na roladę.
Nie mogłam się tylko zdecydować jaki owoc wybrać =)
Padło na gruszki.
Tym razem również, postanowiłam przyozdobić moją roladę wzorami.
Jak przygotować takie wzory na roladzie zrobię osobny wpis na blogu, krok po kroku.




Składniki:
6 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
ok 500ml śmietany 36%
fix do śmietany
4 miękkie i słodkie gruszki


Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo miksując na wolnych obrotach dodaję cukier, mąkę zwykłą i ziemniaczaną oraz cukier. Na blachę kładę papier do pieczenia i wylewam całe ciasto, wyrównując powierzchnie aby ciasto równo rozłożyło się na całą blachę. Ponieważ chcę aby była to rolada używam najszerszej, płaskiej blachy. Piekę około 15 minut w 180C. Po upieczeniu wyjmuję nasz biszkopt. 


Wraz z papierem kładę go na czystą ściereczkę i od razu, póki jest gorący delikatnie zawijam go w rulon. Odstawiam do wystudzenia. 


W tym czasie robię krem. Śmietanę 36% ubijam na sztywno, a pod koniec ubijania dosypuję fix. Gruszki myję, obieram ze skórki, usuwam pestki i ogonki i kroję w kosteczkę. Delikatnie rozwijam biszkopt - papier praktycznie sam odchodzi. Smaruję całą powierzchnie bitą śmietaną i kładę bardzo gęsto koło siebie pokrojone kawałki gruszki. Zostawiam około 2 cm wolnego miejsca przy jednym z brzegów, aby podczas zwijania krem nam się nie wylał. Zawijam i lekko dociskam całą roladę. Wierzch można oblać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. Musze przyznać że prawdzie rękodzieło. Sama bym tak nie zrobiła. Ta czekoladowa siatka jest świetna. Rolada pysznie wygląda ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna rolada!:) i urodziwie się prezentuje:)
    Ps. gotowanie za głosowanie trwa:)

    OdpowiedzUsuń