środa, 24 lipca 2013

Piersi z kurczaka pod gruszką i serem

Wakacje wakacjami...ale jednak przez chwilę trzeba jeszcze się przemęczyć i popracować.
Ahhh ale jutro ostatni już dzień i wolne. Ale takie prawdziwe, całkowite wolne.

A dziś zostawiam Was z mięskiem z kurczaka, zapieczonym z serem pleśniowym Lazur oraz słodką gruszką...
<3
Pyszne połączenie.






Składniki:
6 piersi z kurczaka
ser pleśniowy Lazur - 200g
2 gruszki
sól
pieprz
odrobina margaryny






Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewam do 180C. Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczam i przepłukuję pod zimną wodą. Delikatnie osuszam papierowym ręcznikiem. Każdą pierś delikatnie rozcinam nożem aby powstała jak największa kieszonka. Gruszki myję, obieram i kroję w dość cienkie plasterki. Do każdej kieszonki wkładam po dwa kawałki gruszki i spory kawałek sera. Do środka wkładamy połowę czyli 100g naszego sera. Ponadziewane piersi można zacisnąć wykałaczką (ja tego nie zrobiłam). Każdy kawałek obsypuję również solą i pieprzem, najlepiej z obu stron. Przygotowane mięso układam w lekko posmarowanej tłuszczem brytfannie. Na wierzch rozkładam resztę pokrojonych gruszek oraz rozsypuję pokruszone pozostałe 100g sera. 
Całość zapiekam jakieś 30-40 minut. 
Smacznego =)


8 komentarzy:

  1. świetne połączenie, na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za połączeniem mięsa z owocami ale to wygląda bardzo smakowicie - wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tak samo, ale ser odgrywa tu ważną rolę :)

      Usuń
  3. fajne:) i zapowiada się smacznie i prosto jeżeli chodzi o przygotowanie....

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne połączenie i ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super! myslę, że z morelą też byłoby smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń