sobota, 13 lipca 2013

Grzybowe francuskie paszteciki

 Odpoczywając =)
Czas po nadrabiać zaległości w kuchni i nie tylko!
Szafa woła o litość i prosi o zrobienie upragnionego porządku.
Ale najbardziej, chyba ciągnie mnie do kuchni :)



Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
grzyby świeże - ok 2 szklanki
parmezan do starcia i posypania
boczek - ok 150g
szczypiorek -spory pęczek
pół cebuli
opakowanie serka twarogowego Turek - ok 150g
sól
pieprz
ser żółty - 8 plasterków
żółtko + łyżka mleka
olej



Wykonanie:
Grzybki oczyszczam, kroję na drobniejsze kawałki i podsmażam na oleju. Pokrojony w kosteczkę boczek dorzucam do grzybów i całość podsmażam mieszając. Następnie dodaję pokrojoną cebulkę wraz ze szczypiorkiem. Mieszam. Dodaję cały serek - jedno opakowanie - całość doprawiam do smaku solą i pieprzem i mieszam do rozpuszczenia sera i połączenia się składników. Piekarnik rozgrzewam do 180C. Ciasto francuskie rozwijam na blaszce. Kroję na 8 kawałków.(nie zdejmuję papieru!) Ka każdy kwadrat kładę plasterek sera żółtego i sporą łychę farszu (lub tyle ile się da, tak aby domknąć pierożka. Ciasto zginam w pół i zawijam w trójkątny pasztecik. Brzegu dociskam widelcem. Wierzch smaruję delikatnie żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. 
Parmezan ścieram na tarce na grubych oczkach i posypuję obficie pasztecik. 
Piekę całość przez około 15 minut.




8 komentarzy:

  1. Bardzo fajne, myślę, że nadzienie można też nieco modyfikować, rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie że można :) to już są moje trzecie lub nawet czwarte takie paszteciki. Każde z innym nadzieniem.

      Usuń
  2. Uwielbiam takie paszteciki! I grzyby, pycha <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam...ciasto francuskie i grzybki bardzo do siebie pasują,wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a kogóż tam nie ciągnie?;D
    Super te paszteciki, uwielbiam je jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo to zdecydowanie moje smaki :> muszę się kiedyś do Ciebie wprosić na takie cuda!

    buziaki :*

    OdpowiedzUsuń