poniedziałek, 1 lipca 2013

DIY - Wzorki na biszkopcie tutorial

Dziś pokażę Wam jak w prosty sposób zrobić wzorki na biszkopcie.
Ja zademonstruję to na przykładzie zwykłych kółek - pajęczynki.
Dla bardziej wytrwałych mogę zaproponować...WSZYSTKO.
Można użyć barwników spożywczych i zrobić np niebieskie chmurki.


Wszystko zależy od Was i od Waszej wyobraźni =)
Kółeczka, paseczki, kwadraty, gwiazdki...

Ja nie użyłam żadnych barwników, a jedynie zwykłe poczciwe kakao.

Przepis na biszkopt:

Składniki:
6 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
+
2 łyżeczki prawdziwego kakao


Robimy standardowe ciasto na biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo miksując na wolnych obrotach dodaję cukier, mąkę zwykłą i ziemniaczaną oraz cukier. Na blachę kładę papier do pieczenia.


Do miski odlewam sobie około 3 duże łyżki ciasta i dosypuję kakao. Z tego będę za chwilę robić wzroki.


Po wymieszaniu, jeśli kolor nam odpowiada zaczynamy tworzyć wzory na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ja użyłam zwykłej łyżki, ale można użyć szprycy.



Gdy już skończę robić swoje wzory, wylewam całe pozostałe ciasto, wyrównując powierzchnie aby ciasto równo rozłożyło się na całą blachę. Ponieważ chcę aby była to rolada używam najszerszej, płaskiej blachy. 

Piekę około 15 minut w 180C. Po upieczeniu wyjmuję nasz biszkopt. Zawijam razem z papierem w czystą ściereczkę i odstawiam do wystygnięcia.


Przepis na moją roladę z gruszkami, którą tutaj macie znajdziecie TUTAJ

8 komentarzy:

  1. czekaj, czekaj :D bo niebardzo zrozumiałam sposób wykonania. Ten wzorek pieczemy osobno? Czy wylewamy to ciasto na ten wzorek? bo ja się pogubiłam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam, najpierw wzorek, później wylewasz resztę ciasta i całość pieczesz normalnie :)

      Usuń
    2. Ale ten wzorek się nie rozwali jak ciasto na niego wyleję?

      Usuń
    3. Nie, bo przez to że dodajemy kakao ta porcja ciasta jest dość gęsta. Ale jak się boisz, że się rozpłynie możesz sam wzór podpiec przez 1 minutę i wtedy wylać resztę ciasta dopiero :)

      Usuń
  2. Ale czad! Nie sądziłam, że to tak wspaniale zadziała! :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. taka to słodka żyrafa :D

    OdpowiedzUsuń