czwartek, 20 czerwca 2013

Zapiekanka warzywna z mozarellą

Kolejna odsłona zapiekanki na moim blogu :)
Tym razem z dodatkiem pysznej mozarelli na wierzchu <3
Zamiast mięska mielonego postawiłam na kiełbaski.
A koloru dodaje kukurydza i świeży brokuł.
Uwielbiam zapiekanki - możliwości nieograniczone!



Składniki:
2 długie cielęce parówki
3 kiełbaski śląskie
cebula
puszka kukurydzy
brokuł
6 sporych ziemniaków
kubek jogurtu naturalnego
ketchup
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
suszony koperek
bazylia
mieszanka suszonego szczypiorku i pomidorków Skworcu
kawałek żółtego sera
ok 150g mozzareli w kuleczkach
olej



Wykonanie:
 Ziemniaki obieram, myję i kroję w plasterki o grubości około 0,5 cm. Układam na dnie brytfanny aby lekko na siebie nachodziły. Wierzch obsypuję solą i pieprzem i polewam ketchupem. Na to wysypuję puszkę kukurydzy. Kiełbaski i parówki kroję w pól talarki i podsmażam na rozgrzanym oleju. Cebulę obieram, kroję w kostkę i dorzucam do mięsa. Gdy całość się ładnie zarumieni nakładam na kukurydze do brytfanny. Brokuła myję i rozdzielam na różyczki - układam na wierzch. Sos: mieszam jogurt naturalny ze śmietaną, dodaję ulubione przyprawy np sól, bazylię, pieprz, suszone pomidory w płatkach i mieszam. Sos wylewam na wierzch zapiekanki. Na górę rozkładam ser starty na tarce na grubych oczkach. 
Kuleczki mozzarelli przekrajam na pół i rozkładam na całej zapiekance. 
Całość zapiekam w 180C przez około 35-40 minut.





4 komentarze:

  1. wygląda bardzoo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosta i pożywna zapiekanka, do tego dużo sera - to lubię ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń