sobota, 22 czerwca 2013

Zapiekane bakłażany z serem

Nasz poczciwy bakłażan - fajnie się spisuje jako dodatek do obiadu, lub np na grilla.
Tym razem potasowałam go ze świeżym, dużym, dorodnym pomidorkiem i zapiekłam.




Składniki:
1 bakłażan
1 duży pomidor
kilka plastrów sera żółtego
sól cebulowa Skworcu
pieprz
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny figowy
suszona bazylia



Wykonanie:
Bakłażan myję, kroję w dość grube plastry - ok 1cm. Każdy plaster obsypuję solą, pieprzem i bazylią. Pomidora myję i również kroję w plastry ale już trochę cieńsze. Plasterki pomidora wkładam pomiędzy plastry bakłażana. Całość układam ciasno w brytfannie. Oblewam delikatnie oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Na wierzch układam ser żółty. Fajnie też się sprawdzi ser w kostce którego możemy zetrzeć na tarce. Zapiekam przez około 15-20 minut w 180C. Takiego bakłażana można też zawinąć w folię i z powodzeniem zrobić na grillu :)



6 komentarzy:

  1. Bakłażana zawsze robię a'la schabowego, nie pomyślałam, żeby tak go zapiec ;) super pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm... ciekawa jestem jak smakuje;) bo pomysł fajny;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię zapiekane bakłażany!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, super pomysł, ja robiłam wczoraj na kolację mini pizze z cukini(,kuchnia lidla,),również pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam zapiekane warzywa, danie wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń