środa, 12 czerwca 2013

Pierożki z ciasta francuskiego z kurkami

Pierożki z ciasta francuskiego nadziane pysznymi kurkami =)
Pyszne danie w kilka chwil.


Składniki:
kurki 150g
3-4 łyżki śmietany 18%
1-2 łyżki masła
sól
pieprz
opakowanie ciasta francuskiego
żółtko
1 łyżka mleka
bazylia


Wykonanie:
Ja miałam kurki mrożone. W przypadku świeżych trzeba ja oczywiście lekko oczyścić. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła i wrzucam kurki. Lekko solę i pieprzę i podsmażam przez kilka minut. Dolewam śmietanę i mieszam razem przez chwilę. Ciasto francuskie dzielę na 12 kwadratów - wyjdzie 6 pierożków. Łyżką nakładam porcję kurek na 6 pierożków, a pozostałe nakładam na wierzch. W szklance mieszam żółtko z łyżką mleka i smaruje wierzch każdego pierożka - i obsypuję suszoną bazylią. Piekę przez około 15 minut w 180C.



3 komentarze: