środa, 5 czerwca 2013

Pierożki francuskie z zielonym farszem

Pierożki z ciasta francuskiego - z zielonym farszem.
Szybkie i rozpływające się w ustach!
Podałam z sałatką ze świeżych warzyw.



Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

250g świeżego szpinaku
pęczek szczypiorku
200g twarogu chudego
2 serki topione - trójkąciki
sól
pieprz pomarańczowy Skworcu
oregano
bazylia
2 łyżki masła
żółtko

łyżka mleka




Wykonanie:
Szpinak opłukuję pod wodą. Wrzucam na patelnie i podsmażam na maśle. Odparowuję wodę. Dorzucam twaróg, mieszam i podsmażam aż całość zgęstnieje. Doprawiam solą, pieprzem, oregano i bazylią. Szczypiorek siekam i dorzucam do reszty. Dodaję również serki topione, mieszam i podgotowuję razem. Ciasto francuskie rozwijam na stole i kroję na 8 części. Kładę na środku dużą łychę farszu i zawijam pod skosem w trójkątnego pierożka. Wierzch każdego pierożka smaruję rozbełtanym żółtkiem z łyżką mleka, i obsypuję ziołami. Piekę w rozgrzanym piekarniku do 180C przez około 15minut.











6 komentarzy:

  1. farsz jest przepyszny, chętnie zrobię takie pierożki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny przepis, prezentują się zachwycająco:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale świetny pomysł :) bardzo mi sie podobaja te pierozki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jednego porywam, bo jeszcze takich nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla nas to jest danie idealne, za szpinak i ciasto francuskie:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń