wtorek, 18 czerwca 2013

Kalafior w cieście z piwem

A oto nasz poczciwy kalafior - po którym może zaszumieć w głowie!
Przepis od mojej mamy =)
Muszę przyznać, że tak przygotowany kalafiorek jest na prawdę pyszny - no i jest odskocznią od zwykłego, gotowanego.




Składniki:
kalafior
szklanka piwa
jajko
sól
pieprz
3-4 łyżki mąki
olej - do głębokiego smażenia


Wykonanie
Kalafiora opłukuję pod wodą i dzielę na różyczki różnej wielkości - ale nie za małe. W misce mieszam piwo, mąkę, jajko sól i pieprz. Gdy ciasto jest zbyt rzadki to dodajmy odrobiną więcej mąki. Można na przykład dorzucić świeżego koperku (ja niestety nie miałam) Każdą różyczkę kalafiora oddzielnie starannie obtaczam w cieście. Pozwalam aby nadmiar spłynął. Ja swoje kalafiorki robiłam we frytownicy, ale można też zwyczajnie na patelni na głębokim oleju. W maszynie podsmażałam je około 5-6 minut. Lubię jak są lekko twardawe i chrupiące. Jeśli ktoś lubi bardzo miękkie to można przed całym procesem kalafiora lekko podgotować lub po prostu dłużej smażyć.


3 komentarze:

  1. Czy można się nimi opić hihi?;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na panierkę :) super ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kalafior uwielbiam, ale nigdy nie próbowałm go smażonego w cieście. Bardzo fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń