poniedziałek, 10 czerwca 2013

Gołąbki!

Gołąbki - tradycyjnie!
Ktoś mi ostatnio powiedział, że fajnie, że na blogu mam potrawy łatwe, szybkie i te popularne tudzież tradycyjne :)
Bo takie robi się najchętniej - każdy lubi zjeść smacznie przy małym wkładzie czasowym :)
Yay! <3 
Ja tak samo - no chociaż mi cała akcja zajmuje więcej czasu, bo przecież trzeba zdjęcia porobić :)
Oj długo czasem czekają, zanim podam obiad.




Składniki:
główka kapusty
ok 400g mięsa mielonego
150g ryżu
sól
jajko
pieprz
papryka słodka mielona
2 szklanki bulionu
2 łyżki koncentratu
1 łyżeczka śmietany



Wykonanie:
Kapustę parzę w dużym garnku przez około 10 minut aż liście zmiękną i dadzą się swobodnie oddzielić od reszty. Mniejsze liście lub te które nam się porwą odkładamy na bok. Ryż gotuję na półmiękko. Mięso mieszam z ryżem, wbijam jajko, dodaję soli, papryki i pieprzu (dość sporo, aby były dobrze przyprawione). Do garnka na dno układam odłożone wcześniej mniejsze lub rozerwane liście. 

Biorę dużego liścia (póki są ciepłe i elastyczne) i kładę porcję mięsa na brzeg (ok 2 łyżki). Lekko zaginam brzeg aby zakryć mięso, dokładam boki do środka i zawijam w rulon. Układam ciasno gołąbki w garnku i zalewam bulionem. Duszę pod przykryciem około 50 minut. Wyjmuję gołąbki z garnka i robię sos - koncentrat pomidorowy mieszam w szklankę gorącej wody wraz z łyżką śmietany i wylewam do garnka. Można dosypać odrobinę cukru i doprawić do smaku. Z powrotem wkładam gołąbki do garnka z sosem i przez chwilę podgotowuję.




1 komentarz:

  1. Oczywiście, że najlepsze są łatwe i szybkie przepisy. I jeszcze najlepiej, żeby nie zabrudzić za dużo naczyń :P Gotowanie ma być przyjemnością, a nie udręką.
    Kiedyś nienawidziłam gołąbków. Teraz bardzo je lubię. Fajnie, że umieściłaś tak dużo zdjęć, są bardzo pomocne, gdy jakiś żółtodziób jak ja będzie chciał Cię naśladować :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń