poniedziałek, 3 czerwca 2013

Drożdżówki z rabarbarem z kwaśną nutą

Nie za duże drożdżówki - do kawki idealne.
Albo na śniadanie do szklanki mleka =)
Lekka kwaśna nuta rabarbaru + domowy lukier - pyszota!
Drożdżówki wyszły bardzo lekkie, puszyste i na prawdę smaczne.




Składniki:
0,5 kg mąki
250ml mleka
1/3 kostki masła
ok 40g drożdży
szczypta soli
4 łyżki cukru
2 jajka
pęczek rabarbaru

Do posmarowania:
2 żółtka + 2 łyżki mleka

Lukier:
cukier puder
woda


Wykonanie:

Drożdże rozpuszczam w 1/3 szklance ciepłego mleka z odrobiną mąki, mieszam dokładnie i odstawiam do wyrośnięcia w ciemne i ciepłe miejsce pod ściereczką. W tym czasie mąkę przesiewam razem z solą, dodaję jajka, cukier i wyrośnięte drożdże i resztę mleka. Mieszam wszystko drewnianą łyżką lub ręką. Odstawiam miskę do wyrośnięcia na około pół godziny. Rabarbar opłukuję pod wodą i kroję w małe kawałeczki - talarki. Z gotowego ciasta drożdżowego robię drożdżówki. Ręką odrywam kawałki ciasta wielkości małego jabłka, ręką wyrabiam rulonik a rulonik zwijam w ślimaczka. Na wierzch kładę rabarbar i lekko dociskam. wierzch każdej drożdżówki smaruję rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Piekę około 15 minut w 180C. Po upieczeniu gdy drożdżówki lekko wystygną oblewam je lukrem. Lukier proporcje - około pól szklanki cukru pudru i 2 łyżki wody. 
Do ciasta można dorzucić np rodzynki jeśli ktoś lubi.
 Ja zrobiłam część porcji z rodzynkami a część bez :)





5 komentarzy:

  1. pyszności, uwielbiam drożdżówki

    OdpowiedzUsuń
  2. z lukrem <3
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie rozmyślam z jakim "nadzieniem" upiec ciasto drożdżowe... Truskawki i rabarbar... to jest to! Dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm... mniam.. mogę prosić jedną :D

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam uwielbiam taką kwaśną nutę , pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń