poniedziałek, 27 maja 2013

Szaszłyki z ananasem

 Prosty sposób na pyszne i szybkie danie! 
Jeszcze lepiej, gdy macie grilla - jednak jeśli nie macie, tak jak ja - wystarczy, że użyjecie zwykłego piekarnika =)
Ja szaszłyki podałam z sałatką a'la grecką czyli z dużą ilością zieleninki :)




Składniki:

4 piersi z kurczaka
250g boczku surowego
ananas z puszki
papryka czerwona
duża łyżka majonezu
łyżeczka musztardy

maggi




Wykonanie:
Mięso z kurczaka oczyszczam i kroję w kostkę. Wrzucam do miski i dodaję łyżkę majonezu i łyżeczkę musztardy. Skrapiam maggi i mieszam wszystko dokładnie. Odstawiam na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowuję resztę składników. Paprykę myję i kroję w kostkę - niezbyt małą. Boczek również kroję w kawałki podobnej wielkości co kurczaka. Ananasa z puszki odcedzam i kroję w kawałki. Kurczaka wyjmuję z lodówki i zaczynam nadziewać składniki na patyczki, na zmianę kurczak, papryka, boczek i ananas. Wszystkie szaszłyki układam w brytfannie i piekę około 30 minut w 180C. Nie warto piec zbyt długo, bo całość nam się wysuszy.






4 komentarze:

  1. z ananaskiem jeszcze nie robiłam ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm pycha, to juz wiem co dziś bedzie na obiad :) zapraszam równiez na decoskrytka.blogspot.com, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń