niedziela, 19 maja 2013

Muffiny kakaowe z herbatnikiem

Coś małego.
Coś dobrego.
Coś czekoladowego.
Coś dla każdego.



Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
0,5 łyżeczki sody
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka lub maślanki
3 jajka
łyżeczka cukru waniliowego
ok 20 herbatników
2 łyżki kakao
Polewa:
czekolada mleczna
herbatniki



Wykonanie:

KROK 1 - Składniki dzielimy na suche i mokre - czyli potrzebne nam są dwie miski. W jednej miksuję jajka, cukier, mleko i olej na gładką masę. W drugiej misce mieszam suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier waniliowy. 


KROK 2 -Herbatniki lub dowolne inne ciasteczka masakruję tłuczkiem lub rozdrabniam nożem. Mieszam suche składniki z mokrymi oraz dosypuję pokruszone ciasteczka. 
KROK 3 -Przelewam ciasto do papierowych foremek do wypieku muffinów - na około 3/4 wysokości. Piekę około 25 minut w temp 180C - aż nam pięknie wyrosną. Można sprawdzić czy są gotowe nakłuwając wykałaczką. Po upieczeniu studzę.


 KROK 4 -W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę mleczną i oblewam nią muffiny. Na wierzch każdej kładę kawałek herbatnika. Smacznego!



7 komentarzy:

  1. śliczniutkie są te muffinki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie fajne , z herbatniczkiem - czyli coś do pochrupania, tak lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm.. czekoladowe, do tego herbatnik..! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja mam pytanie - herbatniki były chrupiące po upieczeniu? kiedyś robiłam z wafelkami i po upieczeniu już nie było tego efektu jaki chciałam.

    OdpowiedzUsuń