sobota, 18 maja 2013

Mięso z indyka w sosie śmietanowym

Uff..powracam! Po długiej nieobecności z przyjemnością tu wracam :) Po licznych misjach i wyjazdach (bardzo miłych zresztą) w końcu mogę wrócić do mojego bloga - i stwierdzam, że stęskniłam się za "blogowaniem", pichceniem bez pośpiechu i śledzeniem moich ulubionych, Waszych blogów :)
Czy to uzależnienie? =)
Czy tak już zostanie? Że będę tu wracać, częściej lub rzadziej ale zawsze wracać?
To mój blog, moje miejsce w sieci. Coś co lubię robić. A co najważniejsze - tutaj znajduję osoby, które podzielają moje hobby :)

Tak więc mój blogusiu puci puci...mamunia się Tobą zajmie już teraz porządnie ;* 



Składniki:
Mięso z indyka w sosie śmietanowym
duża pierś z indyka
mały brokuł
2 marchewki
100g boczku wędzonego
kubek gęstej śmietany ok 300ml
olej
sól
pieprz
papryka wędzona
oregano
ząbek czosnku
200ml gorącego bulionu
ryż


Wykonanie:

KROK 1 - Mięso z indyka kroję w dowolną kostkę i wrzucam do woka na rozgrzany olej. Przyprawiam solą, pieprzem, papryką i ziołami. Podsmażam a w tym czasie kroję boczek - ja użyłam wędzonego ale może być również surowy. Dodaję do mięsa, mieszam i podsmażam.


KROK 2 - 
Marchew obieram, myję i kroję w kostkę - dodaję do reszty. Śmietanę przelewam do miseczki i wlewam po trochu bulion ciągle mieszając. Ząbek czosnku wyciskam do miseczki. Taki sosik wlewam do woka.



KROK 3 - 
 Brokuł myję, rozdzielam na drobne różyczki i dodaję do reszty. Całość mieszam i razem podgotowuję. Doprawiam jeszcze do smaku ziołami, solą i pieprzem. Danie jest gotowe jak brokuł jest miękki -lub tak jak ja lubię lekko twardawy:) Danie podaję na ryżu.




4 komentarze:

  1. ooo ... Kaśka;) w końcu wróciłaś! Tęskniłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. może i to uzależnienie, ale ja np nie chciałabym mieć innego :D
    Uwielbiam takie obiady, mm:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm.... pyszne musi być...

    OdpowiedzUsuń