czwartek, 30 maja 2013

Makaron na obiad!

Chwila oddechu, stres na chwilę odpuszcza = jedna przespana noc.
Nie jest źle, chociaż mój żołądek już w pewnym momencie zaczął się buntować z nadmiaru stresu, a stres ten okazywał bólami, skurczami a czasem zgagą okrutną...
Widać koniec - praca już gotowa i czeka dzielnie na termin obrony =)
Do końca został jeszcze również TYLKO jeden egzamin, bo resztę ciężką krwawicą i pracą udało się zdać.
Został jeszcze tylko jeden główny egzamin, kończący studia - zwany czasem "obroną, tą prawdziwą"
- ale na myśl o nim, mój brzuch i żołądek ponownie zaczynają swoje protesty...

Ale pomimo wszystko maszeruję do kuchni, aby coś przygotować.
Ponownie tak jak to u mnie bywa - 
danie bardzo proste do zrobienia i na pewno zasmakuje każdemu =) 


Składniki:
2 piersi z kurczakiem
pieczarki ok 250g
spory pęczek szczypiorku
śmietana 18% - 200g
woda-szklanka
sól
pieprz
olej
makaron kokardki
melisa świeża



Wykonanie:
Pieczarki oczyszczam, kroję drobno i wrzucam na patelnie na odrobinkę oleju. Solę i pieprzę do smaku - podsmażam aż pieczarki puszczą wodę i odparują. W tym czasie kroję mięso z kurczaka w niewielką kostkę i dorzucam do pieczarek. Mieszam i podsmażam aż mięso się zetnie. W kubeczku mieszam wodę ze śmietaną - wlewam na patelnie. Gdy wszystko wymieszam i chwilę razem podgotuję do podgrzania sosu to dodaję posiekany szczypiorek wraz ze świeżą melisą, doprawiam ostatecznie do smaku - podsmażam jeszcze razem ok 5 minut. Danie jest gotowe. Podaję na dowolnym makaronie.




4 komentarze:

  1. przepysznie przyrządzony makaron, lubię połączenie z pieczarkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda wspaniale :) mi meliska właśnie rośnie dzielnie w doniczce, więc chętnie wypróbuję ten sosik ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba wypróbuję, bo przepis mega łatwy!

    OdpowiedzUsuń