niedziela, 21 kwietnia 2013

Wytrawne naleśniki z zielonym farszem

Wytrawne naleśniki z farszem szpinakowo - pieczarkowym z mięskiem mielonym.



Składniki:
Farsz:
olej
ok 400g mięsa mielonego
szpinak mrożony - 200g
pieczarki - 200g
sól
pieprz
papryka słodka
ser żółty plastry
2 łyżki śmietany

Naleśniki:
3 jajka
ok 1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody gazowanej
sól - pół łyżeczki
szczypta cukru
olej




Krok 1 - Na patelni podsmażam mięso - doprawiam do smaku wg upodobania, może być lekko pikantne z dodatkiem curry. 

Krok 2 - Pieczarki oczyszczam i podsmażam. Lekko solę i pieprzem i podsmażam na drugiej patelni aż puszczą wodę i trochę tej wody odparuje. 

Krok 3 - W tym czasie robię naleśniki - mieszam wszystkie składniki w jednej misce za pomocą miksera. Ciasto musi być dość płynne więc w razie potrzeby dolewam wody. Smażę na odrobinie oleju z obu stron duże naleśniki. Staram się aby były jak najcieńsze. 

Krok 4 - Gdy pieczarki są już prawie gotowe dodaję szpinak. Dodaję również podsmażone mięso. Dokładam 2 łyżki gęstej śmietany 18% i całość mieszam i razem podduszam przez chwilę




Krok 5 -Na usmażonego naleśnika nakładam łyżką farsz i delikatnie zawijam w rulon. Na wierzch kładę odrobinę sera żółtego. Takie naleśniki pysznie smakują z sosem czosnkowym lub "kebabowym"
Można zamienić również ser żółty na parmezan. 


7 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smacznie, niech wyrośnie już szpinak w moim ogródku to na pewno zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm ten farsz wygląda zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super naleśniki. Też bardzo lubię ze szpinakiem. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. witaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam pieczarki, wygląda pysznie :). Czy te urocze niteczki to szafran??

    OdpowiedzUsuń