poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Wiosennie, kolorowo

Kolorowe danie, pełne warzyw w sosie pomidorowym - podane na ryżu.


Składniki:
ok 400g mięsa mielonego
2 małe kabaczki
puszka kukurydzy
papryka czerwona świeża
grzybki mun (można pominąć)
2 puszki pomidorów krojonych
łyżeczka koncentratu
olej
sól
pieprz
papryka słodka
bazylia suszona


Krok 1 - Na odrobince oleju podsmażam mięso mielone aż się zetnie. Doprawiam solą i pieprzem. 



Krok 2 -Wszystkie warzywa dokładnie myję. Paprykę kroję w niewielką kostkę i dodaję do mięsa. kukurydze odcedzam i również dodaję do reszty. Mieszam i podsmażam. Małe kabaczki kroję w niewielką kostkę i dodaję na patelnie. 
W lodówce zostało mi również ostatnie klika grzybków mun w słoiczku i dlatego postanowiłam je wykorzystać w tej potrawie. 


Krok 3 - Gdy całość się ładnie razem podsmaży dodaję pomidory w puszce. Łyżeczkę koncentratu mieszam w 0,5 szklance wody i całość dolewam do warzyw. Dzięki temu zrobi nam się trochę więcej pysznego sosiku. Całość podgotowuję, doprawiam do smaku ulubionymi przyprawami - bazylią i papryką czerwoną słodką. Potrawę podaję na ryżu.

4 komentarze:

  1. uwielbiam takie dania: prosto, smacznie i kolorowo, aż chce się jeść;D

    OdpowiedzUsuń
  2. trzeba będzie zrobić bo to moje smaki

    OdpowiedzUsuń