poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Kurczak pieczony z melisą

Kurczak pieczony w worku z melisą


Składniki:
6 kawałków kurczaka - udka, nóżki itp

sól

pieprz
tymianek
papryka czerwona
4-5 łyżek oleju
mała garść świeżej melisy
worek do pieczenia


moja melisa :)
Wykonanie:

Mięsko z kurczaka oczyszczam i lekko osuszam. W miseczce mieszam olej z ulubionymi przyprawami - ja użyłam tymianku, soli, pieprzu, papryki czerwonej ostrej. Do miseczki wkładam również porwane listki melisy - całość mieszam. Każdy kawałek kurczaka starannie obtaczam w marynacie i wkładam do worka. Resztę marynaty nakładam również na kurczaka do worka. Wrzucam też jeszcze trochę świeżych listków melisy do woreczka. Można dolać odrobinę wody i pozostaje już tylko zapiąć woreczek. Piekę całość przez około godzinę.

2 komentarze:

  1. Taki kurczaczek musi być mega aromatyczny, super sprawa ;)

    OdpowiedzUsuń