sobota, 13 kwietnia 2013

Klopsiki w sosie z oliwkami i kaparami

Klopsiki w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami


Składniki:
ok 400g mięsa mielonego
2 puszki pomidorów
garść oliwek zielonych
2 łyżki kaparów
por
3 cebulki dymki - najlepiej ze szczypiorkiem
sól
pieprz
bazylia
olej
bułka tarta
1 szklanka wody
mleko
jajko
parmezan do posypania


Wykonanie:
Do mięsa mielonego wbijam jajko, dodaję sól, pieprz. Ok 1 łyżkę bułki tartej zalewam odrobinką mleka i dodaje do mięsa. Dzięki temu mięso będzie puszyste. Ręką mieszam mięso - jeśli słabo się klei i jest za rzadkie dosypuję trochę bułki tartej. Formuję i kulam małe klopsiki i wrzucam na rozgrzany olej najlepiej do woka. Podsmażam na rumiano ze wszystkich stron. Następnie wyjmuję klopsiki na talerz a do tego samego woka wrzucam pokrojone cebulki wraz z posiekanym porem. Chwilę podsmażam a następnie wlewam pomidory z puszki. Wlewam szklankę wody, mieszam i chwilę podgotowuję. W tym czasie kroję oliwki i kapary - w niewielkie kawałki. Dorzucam do reszty. Doprawiam sos do smaku solą, pieprzem, bazylią. Pod koniec dokładam wcześniej usmażone klopsiki, przykrywam wszystko przykrywką i chwilę razem podduszam. 
Danie podaję na ryżu posypane parmezanem.


4 komentarze: