czwartek, 7 marca 2013

Makaron z chili z kurczakiem i sosem serowym

A oto danie do którego użyłam mojego "nowego" nabytku - makaronu z chili.
Makaron świeży - potrzebuje zaledwie 3 minut we wrzątku.
Generalnie w smaku jest okej z tym, że absolutnie nie jest ostry.


Składniki:
makaron chili - w zależności od ilości osób (świeży)
dwie spore piersi z kurczaka
3-4 małe kabaczki
duża garść rukoli
sól
pieprz
ok 8 serków topionych - trójkącików
szklanka mleka
3 łyżki śmietany
bazylia
papryka czerowna suszona
chili
mieszanka: oregano, suszone pomidory - płatki Skworcu
olej


Wykonanie:
W woku rozgrzewam odrobinkę oleju. Kurczaka kroję w kostkę i wrzucam do woka - chwilę podsmażam mieszając. W tym czasie myję kabaczki i kroję w pół talarki - dorzucam do mięsa. Rukolę opłukuję, lekko siekam i dodaję do reszty. Podgotowuję chwilę wszystko pod przykryciem, doprawiam solą, papryką, chili i pieprzem a w tym czasie robię sos. Do garnuszka wlewam mleko i gotuję. Gdy jest już gorące dodaję po trochu serki i mieszam aż do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę mieszam z ciepłą wodą (pół szklanki) i dolewam do sosu. Całość doprawiam płatkami suszonych pomidorków, oregano, bazylią i pieprzem. Doprawiam też chili. Jeśli ktoś chce aby sos był bardziej gęsty niech doda mniej wody i mleka. Ja chciałam aby mój był dość rzadki :) 
Sos mieszam z mięsem w woku - podgotowuję chwilę razem.
Podaję na makaronie z chili.



7 komentarzy:

  1. ale super wygląda ten makaronik :) pokochałabym go już za sam kolor ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo interesująco...z początku myślałam, że to marchewka, a tu makaron chilli...haha ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda, chętnie bym zjadła taki obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dobrze, że nie ostry-nie umiem jeść baaardzo ostrych potraw, a tak to skusze się na jego kupno;D

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawa jestem jak smakuje ten makaron;) zobaczę czy znajdę go u mnie w lidlu;)

    OdpowiedzUsuń