poniedziałek, 4 marca 2013

Gulasz z kukurydzą

Gulasz z kukurydzą - po prostu :)


Składniki:

ok 400g mięsa wołowego z łopatki
puszka kukurydzy
sól
pieprz
odrobina oleju
mąka
kasza jęczmienna wiejska  Sonko - 200g - 2 woreczki



Wykonanie:
Mięso kroję w niewielką kostkę i wrzucam do garnuszka na rozgrzany olej. Zaczynam podsmażać. Mieszam od czasu do czasu żeby mięso się nie przypaliło i nie przywarło do garnuszka. Po około 15 minutach gdy mięso jest już porządnie zarumienione dodaję odcedzoną kukurydzę z puszki. Mieszam. Dolewam ok 1,5 - 2 szklanki wody. Mieszam i dalej podgotowuję razem ale tym razem już pod przykryciem. Trwa to około 20-30 minut aż mięso będzie na prawdę miękkie - co chwilę sprawdzam. Gdy woda za bardzo odparuje to po prostu dolewam. Gdy mięso jest już gotowe zaciągam sos mąką - ok 2 łyżki mieszam z połową szklanki zimnej wody i dodaję do garnka. Jeśli chcemy bardzo gęstego sosu dodajemy więcej mąki. Mięso podaję na kaszy jęczmiennej.



8 komentarzy:

  1. Proste dania są przecież najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. tak słonecznie wygląda ten gulasz dzięki kukurydzy, super ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. gulasz bardzo lubię, ale w wersji z kukurydzą nigdy jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :) kukurydza dodaje gulaszowi soczystości ):

      Usuń
  4. pysznie! Lubię takie dania, trafiłaś w sedno;)

    OdpowiedzUsuń