sobota, 2 marca 2013

Conchiglioni

Muszelki Conchiglioni podane na mięsku mielonym z zielonym, delikatnym farszem.


Dolna warstwa:
ok 400g mięsa mielonego
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
odrobina oleju

makaron conchiglioni - ok 200g

Farsz:
opakowanie serka Ricotta
ok 300g szpinaku mrożonego
2 spore garście świeżej rukoli
150g drobno posiekanego boczku
sól
pieprz
dodatkowo kawałek sera żółtego lub 5 plastrów (a najlepiej parmezan)







Mięso mielone podsmażam na odrobince oleju aż do zarumienienia. Trzy łyżeczki koncentratu mieszam z ok 400ml ciepłej wody i wylewam do mięsa. Całość mieszam, doprawiam solą i pieprzem i podsmażam aż woda trochę odparuje i zostanie mięso z sosikiem. Całość przelewam do brytfanny w której będę piekła makaron. Rozprowadzam równo na całej powierzchni. Makaron conchiglioni gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie - ja gotowałam jakieś 8 minut. Musimy uważać aby nam się nie rozgotował, więcej lepiej wyjąć wcześniej niż później. Na patelni podsmażam boczuś. Gdy się zarumieni dodaję rozmrożony szpinak i mieszam. Rokulę opłukuję pod wodą, następnie lekko siekam nożem i dorzucam do szpinaku. Mieszam całość i podduszam. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodaję serek ricotta i mieszam aż do połączenia składników. Ugotowane muszle lekko studzę i oblewam zimną wodą aby się nie posklejały. Ilość muszli zależy od tego jak wielkie naczynie macie. Mi wyszło około 35 muszli. Każdą muszlę starannie napełniam farszem. Układam w brytfannie na mięsie, ciasno obok siebie. 
Na wierzch kładę ser - najlepiej kawałek sera zetrzeć na tarce, ale ja miałam ser plastrach więc po prostu użyłam takiego(oby nie za dużo) 
Całość piekę w piekarniku, w 170C przez około 15 minut



11 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie! Gratuluję cierpliwości we wkładaniu farszu do conchiglioni!:) Pamiętam, jak wypełniałam cannelloni podobnym farszem - ogrom pracy :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak...wkładanie farszu to jest wyzwanie hih :)

      Usuń
  2. Ale pyszności! Aż zgłodniałam. Koniecznie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy przepis i pomysł na fajny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam conchiglioni! to chyba mój najukochańszy makaron :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajnie można z nim kombinować :)

      Usuń
  5. Och ja też je uwielbiam! Szkoda, że tak rzadko je jem...

    OdpowiedzUsuń
  6. też ostatnio szaleję z muszlami:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo smacznie. Uwielbiamy szpinak, więc to danie na pewno smakuje obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń