wtorek, 5 lutego 2013

Zupa Tajska z avocado w grejpfrucie

Zupa Tajska z warzywami, mięskiem, avocado, kiełkami fasoli Mung a wszystko podane w soczystym grejpfrucie. Całość posypana jest odrobiną suszonych pomidorów w płatkach i podane jest na niteczkach chili. Przyozdobiłam kwiatuszkami wyciętymi z avocado.



Składniki:
duży grejpfrut - na miseczki
sok z połowy grejpfruta
2 piersi z kurczaka
por
pół avocado
marchew
garść kiełków fasoli Mung
niteczki chili
250ml zimnej wody
"Pomysł na....tajską zupę z kurczakiem" Winiary



Przygotowanie:

Mięso z kurczaka oczyszczam, opłukuję pod wodą i kroję w kosteczkę. Do garnka wlewam około 1litr wody i zagotowuję ją. Następnie dodaję do garnuszka mięso i podgotowuję około 10 minut. W tym czasie pora i marchewkę myję i kroję w paseczki. Po 10 minutach dorzucam do garnka pokrojone warzywa oraz kiełki. W zimnej wodzie (250ml) rozpuszczam większą część opakowania Pomysłu Na..i dolewam do garnka mieszając. Podgotowuję jeszcze 10 minut po czym dosypuję pozostałą część opakowania z przyprawą Pomysłu Na... 
Avocado kroję w dowolne kawałeczki i dorzucam do zupy tuż pod koniec gotowania.
Grejpfruta przekrajam na pół i wydrążam środek. Sok z jednej połówki dolewam do zupy.
Staram się wydrążyć owoc tak, aby odrobina miąższu została bo potem pysznie komponuje się z zupą.
Gotową zupę przelewam do wydrążonych miseczek z grejpfruta i posypuję płatkami suszonych pomidorków.
Smacznego.







6 komentarzy: