czwartek, 28 lutego 2013

Spaghetti z papryką i parmezanem

Uwielbiam robić spaghetti! Fajne jest, że możemy praktycznie bez ograniczeń eksperymentować i co chwilę tworzyć inne wersje =) Proste i szybkie (mój blog powinien się chyba tak nazywać)


Składniki:
ok 0,5kg mięsa mielonego
duża cebula
papryka czerwona
papryka zielona
2 puszki pomidorów krojonych
kawałek parmezanu do starcia
suszona bazylia
sól
pieprz
chili
olej
makron spaghetti 200g

Wykonanie:
Mięsko podsmażam na patelni na odrobince oleju aż się zarumieni, Papryki kroję w kostkę i wrzucam do mięsa. Cebulę obieram i kroję w dowolne kawałki oby nie zbyt małe i dorzucam na patelnie wraz z pomidorami z puszki. Całość mieszam i podgotowuję razem. Przyprawiam obficie bazylią, solą i pieprzem i odrobina chili. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty można dolać wody. Makaron gotuję w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron polany sosem na sam koniec przed podaniem posypuję startym grubo parmezanem.

5 komentarzy:

  1. nie ma to jak proste dobre spaghetti:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ach któż nie kocha spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm uwielbiam spaghetti :) wpraszam się na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. podoba mi się spaghetti w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń