poniedziałek, 18 lutego 2013

Pomarańczowy drożdżowy odrywaniec

Drożdżówka pysznie pomarańczowa, z cynamonem i grubym cukrem - nie pozostaje nic tylko...oderwać sobie kawałek i wcinać! :)



 Składniki:
4 szklanki mąki
ok 40g drożdży
jajko
1 szklanka mleka
4 łyżki cukru zwykłego
szczypta soli
duża pomarańcza
2 łyżki masła
cynamon
4 łyżki cukru gruboziarnistego
żółtko+łyżka mleka


Wykonanie:
Drożdże rozpuszczam w odrobinie ciepłego mleka z mąką i szczyptą cukru - odstawiam do wyrośnięcia. W tym czasie z pomarańczy wyciskam sok a skórkę ścieram na tarce na małych oczkach. Do miski wsypuję mąkę, cukier zwykły, sól, resztę mleka, jajko, wyrośnięte drożdże skórkę i sok z pomarańczy i wyrabiam ciasto. Odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia. Masła rozpuszczam. Do keksówki wkładam papier do pieczenie. Piekarnik rozgrzewam do 180C. Następnie ciasto rozwałkowuję na posypanej mąką stolnicy na płaski podłużny placek i smaruję pędzelkiem masłem na całej powierzchni. Następnie całość posypuję grubo cynamonem i cukrem gruboziarnistym. Placek tnę na 4 paski. Układam jeden pasek na drugim. Następnie stosik z czterech pasków tnę w poprzek na kwadraty. Kwadraty układam na sobie i wkładam całość do kekskówki. Wierzch smaruję roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Posypuje też grubym cukrem. 
Piekę około 35 minut w temp 180C




6 komentarzy:

  1. jak ja dawno nie jadłam drożdżowego... pyszna propozycja *-*

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam drożdżowe, a jeszcze odrywane! Mega! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki piękny i pewnie pachnie nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Troszkę jak brioche, na bank przepyszne jak każde drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajny! muszę zrobić. Dodałam do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje ulubione, bo z cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń