piątek, 8 lutego 2013

Łosoś w sosie śmietanowym z zielonymi kluseczkami

Dziś proponuję Wam łososia w sosie śmietanowym z pysznymi przyprawami, podanego z kluseczkami ze szpinakiem. Całość komponuje się obłędnie :)




Łosoś w sosie śmietankowym:

5 niewielkich kawałków łososia ok 350g

śmietanka kremówka 30% 200g
ok 3/4 szklanki wody
łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach
szczypta czarnuszki
czosnek niedźwiedzi
papryka czerwona
sól

olej z bazylią Kujawski





Łososia kroję w kawałki. Na patelnię wlewam łyżkę oleju z bazylią i rozgrzewam. Następnie kładę kawałki łososia i obsmażam na rumiano z każdej strony delikatnie je obracając. Śmietankę wlewam do kubka i dodaję po trochu gorącej, przegotowanej wody i mieszam (ok 0,5 szklanki wody) Następnie całość wylewam na patelnie do łososia i mieszam delikatnie. Dodaję również przyprawy. Ja miałam gotową mieszankę ale w jej skład wchodzą suszone pomidory w płatkach, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, czarnuszka i chili. Całość podgotowuję delikatnie mieszając. Gdy sos jest zbyt gęsty dolewam wody aby był rzadszy i żeby było go więcej. 



Kluseczki ze szpinakiem;

ok 1kg ziemniaczków

szpinak mrożony około 300g w brykietach
pół kostki twarogu półtłustego
jajko
około 150g mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
oliwa z oliwek




Ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Następnie przekładam do miski, ugniatam je na pure i odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie szpinak rozmrażam. Na patelni rozgrzewam oliwę i dodaje szpinak. Lekko solę i pieprzę i podsmażam około 5-10 minut aż woda całkowicie odparuje. Szpinak również trochę studzę. Gdy ziemniaczki są już zimne dodaję do nich szpinak, jajko i twaróg i ugniatam ręką lub "szturchaczką" do ziemniaków. Następnie dodaję stopniowo mąkę nadal ugniatając aż ciasto przestanie się kleić i będzie w miarę elastyczne. W szerokim garnuszku gotuję wodę. Z powstałego ciasta formuję kulki i w każdej robię palcem dziurkę. Ręce można delikatnie oprószyć mąką aby ciasto się nie kleiło nam do palców. 
Wrzucam do wrzątku po kilka sztuk i po ich wypłynięciu gotuję jeszcze jakieś 2 minuty.






Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.





7 komentarzy:

  1. Za łososiem nie przepadam ale te kuleczki podbiły moje serducho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała obiadowa propozycja! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I łosoś i kluseczki z pewnoscią pyszne. :)
    Proszę podlinkuj jeszcze słowa Zpierwszego Tłoczenia.pl tak aby kierowały do tego
    serwisu, dobrze?
    Pozdrawiam
    Majana

    OdpowiedzUsuń
  4. ale fajne te kluseczki :) obłędnie całość wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny obiad! Zarówno łosoś, jak i kluseczki ze szpinakiem- normalnie czad! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podajesz mi taki obiadek i ja wymiękam... po prostu się rozpływam!

    OdpowiedzUsuń
  7. O Jezu,ale to musi być pyszne,napewno to zrobię-pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń