sobota, 2 lutego 2013

Mięso z indyka w cytrynie

Pyszne mięso z indyka - chude i delikatne o bardzo intensywnym cytrynowym smaku.
Idealnie smakuje z żurawiną.
Do tego proste w wykonaniu i mało kaloryczne :)




Składniki:
mięso z indyka ok 1kg
2 cytryny
sól
pieprz
rozmaryn
6 łyżek oleju







Wykonanie:
Mięso oczyszczamy i opłukujemy pod wodą. Cytrynę starannie szoruję Z obu cytryn ścieram skórkę na drobnych oczkach. Do sporej miski wyciskam cały sok z dwóch cytryn i skórkę, dolewam olej i przyprawy- mieszam. Do tego dokładam mięso i nacieram je dokładnie z wszystkich stron. Tak zamarynowane mięso odkładam na noc do odstania. Na drugi dzień mięso wkładam do worka. Resztę marynaty przepuszczam przez sitko i to zostanie nam na sitku wcieram na wierzch mięsa. Posypuję też wierzch odrobiną pieprzu i dolewam do worka trochę wody. 
Całość zawiązuje i piekę przez około 50 minut w temp 180C.
Woreczek można lekko nakłuć.



6 komentarzy:

  1. pyszne- moja mama zrobiła takie kilka dni temu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł, trzeba sprawdzić

    OdpowiedzUsuń
  3. mięsko wygląda ekstra ;) Dawno indyka nie jadłam :/

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oo, apetyczny ten Twój indyczek :)

    OdpowiedzUsuń