niedziela, 3 lutego 2013

Muffiny jogurtowe

Z pośród wszystkich babeczek jakie do tej pory piekłam, te wyszły najpyszniejsze (ale oczywiście zdania wśród domowników są podzielone)
Bardzooo puszyste i wilgotne - po prostu pyszotka.
Z przepisu wyjdzie około 15 babeczek

Na końcu chciałabym opowiedzieć Wam o bardzo fajnym produkcie a mianowicie o cukrze kokosowym :)
Osobiście uważam to za bardzo trafne i fajne odkrycie kulinarne.



Składniki:
ok 300g jogurtu naturalnego zwykłego lub greckiego
2 szklanki mąki
1 i 1/3 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżka cukru kokosowego firma Skworcu
szklanka oleju
szczypta soli
łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Oczywiście składniki standardowo powinny być w temperaturze pokojowej więc warto wyjąć je z lodówki kilka godzin przed pieczeniem. Potrzebujemy dwóch misek. W jednej misce mieszamy składniki suche tzn mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier kokosowy i sól. W drugiej misce mieszam jogurt, jajka i olej. Następnie obie miski mieszam razem i wylewam do papierowych papilotek. Ja przed upieczeniem, na wierzch wysypałam czekoladowe groszki ale nie jest to konieczne. Ja je posypałam ponieważ już potem po upieczeniu nic więcej z nimi nie robię. 
Babeczki piekę w temp 180C przez około 25 minut.




 






Cukier kokosowy otrzymałam jakiś czas temu do przetestowania i muszę przyznać, że nie mogę się z nim rozstać. Stał się moim ulubieńcem ze względu na smak i wartości odżywcze:)

Cukier kokosowy jest znacznie zdrowszy niż pozostałe cukry. Nie powoduje nagłych skoków poziomu glukozy we krwi - co ma duże znaczenie dla diabetyków i sportowców. Cukier kokosowy ma jeden z najniższych indeksów glikemicznych wśród substancji słodzących - jedynie 35 (dane dla 100g produktu). Dla porównania cukier trzcinowy ma indeks glikemiczny 65. Cukier kokosowy jest również znacznie bogatszy w substancje odżywcze niż inne cukry. Jest on źródłem potasu, żelaza, magnezu i cynku oraz witamin, zwłaszcza B1, B2, B3, B6 i C.

Cukier kokosowy powstaje z soku pąków kwiatowych palmy kokosowej. Może być stosowany jako zamiennik tradycyjnego cukru z buraka lub trzciny cukrowej. Znajdzie swoje zastosowanie również jako substytut syropu z agawy czy syropu klonowego. Ma piękny, bursztynowy kolor a w jego smaku wyczuwalna jest lekka nuta karmelu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy, herbaty, zimnych i ciepłych napojów. Można go dodawać do ciast i deserów. Użyty jako posypka na ciastach i ciasteczkach dodatkowo nada im ładny wygląd.

5 komentarzy:

  1. nigdy nie widziałam takiego cukru, ale jedno wiem - chcę go mieć! :D
    i świetne te muffiny, lubię jogurtowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffiny- uwielbiam, chociaż już dawno nie robiłam...A cukier mam ten sam i zgadzam się z Tobą. To właśnie po Twoich postach weszłam na stronę Skworcu i zrobiłam zapasy przypraw :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne muffinki ;D z pewnością kiedyś zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. też mam ten cukier :) i lubię go stosować!

    OdpowiedzUsuń