poniedziałek, 21 stycznia 2013

Wytrawne nadziane ptysie

Ptysie tym razem na słono - z jajeczkiem i sosem w środku. 
Fajna i lekka przekąska idealna na bal karnawałowy :)


Ptysie:
100 g masła
1 szklanka wody
150 g mąki
5 jajek
1/2 łyżeczki soli

Środek:
jogurt naturalny - ok 4-5 łyżek
ketchup
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
pietruszka
3 jajka




Ptysie: W garnuszku roztapiam masło wraz z wodą i starannie mieszam. Następnie dodaję mąkę i sól i gotując całość na małym ogniu energicznie mieszam lub pomagam sobie mikserem. mieszam aż ciasto zrobi się dość gęste i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Musi zacząć tworzyć się jedna wielka kula a ciasto powinno ładnie błyszczeć. Następnie dodaję jajka i dalej mieszam / miksuję aż do wchłonięcia i połączenia się składników. Następnie blachę wykładam papierem do pieczenia i łyżką nakładam porcje ciasta. Piekę ok 30 minut w temp 210 Wyjmuję z piekarnika i studzę. 

W tym czasie jajka gotuję na twardo. Do miseczki wlewam jogurt.
 Czosnek obieram i wyciskam do jogurtu. Doprawiam lekko solą i pieprzem.
 Jajka obieram i kroję w ósemki lub w grubsze plastry. 
Każdego ptysia przekrajam na pół. 
Do środka wkładam jajko (kawałek lub plaster), po łyżeczce sosu czosnkowego, kapkę ketchupu i kawałek pietruszki.
Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. ooo ptysie , na wytrawnie jeszcze nie jadłam ;p fajny pomysł ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam bo ptysie i na słono i na słodko smakują pysznie!

      Usuń
  2. Bardzo podoba mi się pomysł z wytrawnymi ptysiami :) Myślałam, żeby spróbować z łososiem :) Twoje wyglądają tak zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez planuję jeszcze kilka innych opcji :)

      Usuń
  3. Wyglądają smacznie :) Brava!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się pomysł! Sama bym chyba na to nie wpadła, by zrobić wytrawne ptysie!

    OdpowiedzUsuń