wtorek, 22 stycznia 2013

Tatar z wędzonego łososia

Lekki tatar z łososia - pyszny dodatek do potraw lub jako przekąska.
Przyjemnie sprawdza się również jako pasta na kanapki.
Idealnie nadaje się na imprezę :)



Składniki:
łosoś wędzony ok 250g
łyżeczka oliwy z oliwek
ok 5 rzodkiewek
odrobina chili
sól czosnkowa
pietruszka lub koperek do ozdoby (i smaku oczywiście)

Wykonanie:
Łosia pozbawiamy skóry i siekamy na drobniutkie kosteczki. Najlepiej jest łososia lekko zmrozić wtedy się lepiej kroi. Następnie mieszam posiekanego lub zmiksowanego łososia z odrobiną oliwy, solą czosnkową i chili. Rzodkiewkę myję i siekam jak najdrobniej. układam na talerzu kuleczki tataru - można użyć łyżeczki do lodów lub ręcznie tak jak ja to zrobiłam. Na wierzchu robię gniazda i wsypuję tam posiekaną rzodkiewkę. Tatar pysznie smakuje jako pasta na chleb lub jako osobne danie. Można podawać z surowym żółtkiem lub np z dodatkiem ogóreczka.


3 komentarze:

  1. pyszne te łososiowe kulki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam tego tatara u bratowej na wigilii-jest pyszny-pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń