wtorek, 15 stycznia 2013

Słodkie Pampuchy

Bardzo proste w przygotowaniu i pyszne w smaku pampuchy na słodko.
Znalazłam też nazwy takie jak parowańce, knedle czy pyzy...jak kto woli.

Nadają się na słodki obiad lub na deser :)
Najpyszniejsze na ciepło!




Składniki:
drożdże ok 20g
2,5 szklanki mąki
jajko
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
2 łyżki cukru
szklanka mleka



Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w odrobince ciepłego mleka ze szczyptą mąki i soli. Odstawiam do wyrośnięcia a gdy są już gotowe mieszam je z mąką, resztą mleka, cukrem, jajkiem, rozpuszczonym masłem. Wyrabiam ciasto ręką przez chwilę po czym przykrywam ściereczką i odstawiam w cieple miejsce do wyrośnięcia. Po około godzinie z wyrośniętego ciasta formuję okrągłe pyzy - nie za duże bo w trakcie gotowania urosną jeszcze. Pyzy pozostawiam jeszcze na trochę czasu do wyrośnięcia. Do garnka (do połowy wysokości) wlewam wodę i zagotowuje ją. Następnie gotuję na pyzy na parze na tej wodzie pod przykryciem przez około 7-10 minut. 
Ja posiadam specjalny metalowy stojaczek - sito do robienia własnie takich pyz na parze.
 Ale jeśli ktoś nie ma polecam użyć np pieluszki lub innej ściereczki i na nie kłaść pyzy. 
Pyzy podaję z serkiem, dżemem,z cukrem, z cynamonem lub z rozpuszczonym masełkiem - wg upodobania.

5 komentarzy:

  1. smak dziecinstwa, pyszne pampuszki , u mnie to kluseczki na oparze nazywane ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyzy na parze! :D Tak się je nazywało u mnie w domu ;) Ale parowańce i pampuchy to prześwietne nazwy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam te kluski!
    zarówno z sosem i mięsem jak i na słodko
    mniam!;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale Ci te pampuchy wyszły :) a ja je tak uwielbiam :) super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kluski na parze? Przyznam się, że zawsze je kupowaliśmy, a nie robiliśmy sami... No to zbeształam siebie sama ;) Spróbuję je przygotować któregoś razu. Fajna nazwa "pampuchy" :)

    OdpowiedzUsuń