środa, 9 stycznia 2013

Mini babeczki cytrynowe z makiem

 W końcu w domu :)
Jak ten czas leci?!
Koniec laby i czas zabrać się do roboty. Nowy rok - nowe wyzwania i pomysły.
W głowie setka planów i pomysłów i oby tylko energii wystarczyło.
A dziś babeczki w wersji mini - baaardzo cytrynowe z pysznym makiem- jeszcze trochę świątecznie =)





Składniki:
3/4 szklanki oleju
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 jajka
3-4 łyżki maku
2 łyżeczki cukru waniliowego
skórka z dwóch cytryn
sok z jednej cytryny


Wykonanie:
W jednej misce mieszam ze sobą suche składniki tzn mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i mak. Cytrynę dokładnie myję i ścieram jej skórkę na tarce na małych oczkach. W drugiej misce mieszam jajka, olej, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Następnie mieszam zawartość obu misek do uzyskania gładkiego ciasta. Gdy ciasto jest zbyt gęste (od maku) to można dodać odrobinę mleka lub maślanki. Ciasto wylewam do dowolnych foremek na muffiny - w moim małe kwadratowe silikonowe foremki. Piekę około 15-20 minut w temperaturze 180C. Upieczone i ostudzone muffinki oblewam czekoladą lub lukrem wg upodobań.



8 komentarzy:

  1. ale urocze babeczki :) zjadłabym z ochotą ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię to makowo- cytrynowe połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tak samo - moje ulubione połączenie:)

      Usuń
  3. ale genialnie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne te babeczki , pewnie pyszniusie ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak to niewiele trzeba by podniebienie zadowolić! :).......literówka w ostatniej poz składników się zakradła. Pozdrawiam ciepluchno :)

    OdpowiedzUsuń